Letargo fick hjälp upp på alla fyra igen. Foto: Thomas Wedin / SVT

Häst fastnade på rygg – fick hjälpas loss av brandkåren

Uppdaterad
Publicerad

En oskyldig liten rullning på kvällskvisten slutade med att hästen Letargo fastnade i sin box. Det slutade med blåljusutryckning.

Plötsligt fick hästen Letargo en obeskrivlig lust att rulla sig där han stod i sin box på Rosendahls ridskola i Tysslinge. Men då tog det stopp. Hästen fastnade i sin box mot en vägg och kunde ta sig runt själv.

– En häst tappar fort ork när den hamnar på rygg, förklarar ridskolechefen Lollo Knutsson. Och ensam orkar jag inte hjälpa honom.

Hästen Letargo med ridskolechef Lollo Knutsson. Foto: Thomas Wedin / SVT

Tung och stor

Räddningen kom i form av Nerikes Brandkår.

– En häst är ett stort och tungt djur, säger Ulf Johansson, inre befäl på Nerikes Brandkår. Det kan krävas både mankraft och maskiner för att få loss den.

Efter att ha använt en brandslang och lirkat in bakom hästens fram och bakben kunde tre man hjälpas åt att vända Letargo på rätt köl. En solskenshistoria som kunde slutat illa.

– Sånt här händer ganska ofta men oftast tar sig hästen upp själv, förklarar Lollo Knutsson. Gör den inte det utan hamnar mer och mer upp och ner kan den tappa luften, svimma av och till slut ger tarmarna och magen upp.

Spark på benet

Letargo klarade sig bra den här gången. Dock fick Lollo Knutsson en ilsken spark efteråt.

– Ställer jag mig framför honom för att ordna med benlindor då får jag skylla mig själv. Det tycker nog både han och jag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.