Hästkött i pizza från Hällefors

Publicerad

Frysta pizzor från DelMat i Hällefors innehöll 40 procent hästkött, trots att de enligt deklarationen skulle innehålla enbart svenskt nötkött.

Det var för två veckor sen som livsmedelsföretaget DelMat i Hällefors kallade tillbaka pizzor av märket Pizza Smarrig. Hästköttet upptäcktes i företagets egna kontroller.

– Det som är viktigt för oss är att vi har agerat kraftfullt när vi fick reda på den uppkomna situationen. Vi är ett företag som står för redlighet och ärlighet. Vi reagerade direkt och meddelade Livsmedelsverket och leverantören och stoppade partiet omgående, säger Jan-Åke Frykholm, inköpschef på DelMat.

Hästköttet har spårats till en leverantör i Skåne.

– De håller på med en egen utredning, vi gör en egen utredning och Livsmedelsverket gör sin, så vi inväntar allas utredningar för att få svar om det här, säger Jan-Åke Frykholm.

Brukar säljas i Närke
De frysta pizzorna säljs bland annat på Icas och Coops butiker i Närke och Värmland. Enligt DelMat fanns det mesta av partiet kvar på ett mellanlager när varorna drogs tillbaka. Men några pizzor kan ändå ha nått konsumenterna.

– Det kan vara några som har gått ut till butiker och sålts, men över 95 procent har vi plockat hem, säger Jan-Åke Frykholm.

Vad säger du om att det här kunde hända?
– För det första så känns det bra att våra egenkontroller fungerar. Men sen tycker jag att det är bedrövligt att sådant här fusk ska förekomma, säger Jan-Åke Frykholm till Tvärsnytt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer