Gruppen Carte Blanche spelade Kletzmermusik så det svängde i flaggorna. Foto: Monika Bruhn / SVT

Hela världen flyttade in i Kumla

Uppdaterad
Publicerad

Dans, underhållning och kaffe med kakor. När Kumlaborna bjöds in till fest på biblioteket var det många som hörsammade inbjudan.

På söndagen stod internationell fest på programmet i Kumla och det var en nöjd arrangör som tog emot besökare.

– Det har kommit många fler än jag trodde, konstaterar Tomas Borg, bibliotekarie och kulturintendent på Kumla kommun. Det är det roligaste av allt – att se blandningen på de som har kommit och att de är så många.

Fullsatt på föreläsning

Flera hade kommit för att lyssna till Awes Osman, utsprungligen från Mogadishu i Somalia, men sedan många år bosatt i  Stockholm där han är verksam som lärare och folkbildare.

– Han pratade om sina erfarenheter när han var ny i Sverige och det blev fullsatt! Han var själv väldigt glad över uppslutningen, säger Tomas Borg.

Politiker saknades

Unga och gamla bjöds på underhållning och dansuppvisning men det som kanske ändå drog mest var kaffebordet med kakor från hela världen.

– Där har det varit knökfullt hela dagen, konstaterar Tomas Borg.

De enda som saknades var politikerna.

– Ja vi hade hoppats på några fler, erkänner Tomas Borg. Men vi får väl vässa oss till nästa år för vi räknar med att det här ska bli ett återkommande evenemang.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.