Foto: TT

Helge Fossmo gör nytt försök att få tidsbegränsat straff

Publicerad

Örebro tingsrätt kommer på nytt ta upp tidigare Knutbypastorn Helge Fossmos begäran att få sitt livstidsstraff tidsbegränsat. För två år sedan beslutade Örebro tingsrätt att han skulle få sitt straff tidsbegränsat, men hovrätten ändrade sedan beslutet.

– Han är förhoppningsfull att han ska få sitt straff tidsbegränsat, säger hans advokat Anton Strand. Det finns inget skäl att det inte är dags nu.

Helge Fossmo, som numera kallar sig Helge Iversen, är dömd till livstids fängelse för att 2004 ha beordrat mordet på sin 23-åriga fru och för att ha anstiftat mordet på sin 30-årige granne, som var gift med Fossmos älskarinna. Fossmos barnflicka, som utförde själva morden, dömdes till sluten rättspsykiatrisk vård och frigavs 2011.

Nekades av hovrätten

För två år sedan var frågan om att tidsbegränsa Helge Fossmos straff uppe i Örebro tingsrätt, som den gången beslutade att han skulle friges år 2020. Det beslutet hävde dock hovrätten. Orsakerna enligt hovrätten var att brotten hade mycket högt straffvärde och att det var oklart hur stor risken för återfall var.

Den här gången hoppas dock Helge Fossmo att det ska gå vägen.

– Det är stora prövningar och svårt att förhålla sig till att sitta på en obestämd tid, säger hans advokat Anton Strand.

Örebro tingsrätt kommer att ta upp frågan den 9 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.