Foto: SVT

Hemlösa Pia: ”Det är skämmigt!”

Uppdaterad
Publicerad

Pia Spentz arbetade som bildlärare. Hon har ett långt yrkesliv bakom sig och har hela livet betalat sin skatt. I april blev hon bostadslös.

På Våghustorget samlades inte bara hjälporganisationer och politiker för att diskutera problemet för de bostadslösa. Det gjorde också flera av dem som inte har en egen dörr att stänga om sig.

Pia Spentz är sedan ett halvår tillbaka bostadslös. I dag lever hon på härbärgen i stan.

Hemlösa i Örebro

– Där får man komma in klockan sju, berättar hon. Innan dess får man trampa gata. Det är en förskräcklig situation.

Möte som inte borde behövas

Medan politikerna diskuterar vem av dem som egentligen har den bästa lösningen på problemen lyssnar Pia nedanför scenen. När de går hem efter avslutat anförande har hon fortfarande ingenstans att ta vägen än till ett härbärge.

– Jag förstår inte vad de har för prioriteringar, utbrister hon när debatten är över. Jag fattar inte varför ett sånt här möte ens ska behövas.

”Skämmigt”

I hela sitt yrkesverksamma liv har Pia betalat sin skatt. Det borde räcka till mer tycker hon. Och att inte ha någonstans att bo är inte bara kallt och besvärligt.

– Det är skämmigt! Skämmigt!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hemlösa i Örebro

Mer i ämnet