Det är inget problem för cyklister att ta sig fram till årets Marknadsafton i Örebro. Foto: Angela Hanagarth /SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Efter svenska terrordådet – säkerheten i fokus på Marknadsafton

Publicerad
Marknadsafton i Örebro är ett av de största publika arrangemangen i Örebro. För arrangören har säkerhetstänket fått allt större fokus de senaste åren.
– Vi har ju inget direkt hot, men ju större event desto mer krav, säger Stina Storm, vd på City Örebro.

Efter förra årets terrordåd i Stockholm möttes besökarna på Marknadsafton i Örebro av betonghinder, och så blir det även i år.

– Världen har ju förändrats de sista åren. Även om risken är väldigt, väldigt liten så kan man inte bortse från den, säger Fredrik Malm, områdespolis i Örebro.

Han har varit med i planeringsarbetet inför det årliga arrangemanget och har över tid sett hur säkerhetsarbetet förändrats.

– Vi har tittat över det här med stora publika evenemang under en lång tid, även innan den 7 april förra året. Vi ville få en bättre kontroll på processen med tillstånd, och vilka krav vi ställer på arrangören, säger Fredrik Malm.

Hemliga åtgärder

Varje år lockas ungefär 50 000 besökare till Marknadsafton.

Polisen vill inte gå in på exakt vilka åtgärder som genomförts, men en uppmärksam besökare kommer att notera att det inte är lika lätt att ta sig fram med fordon som tidigare år.

Omfattande säkerhetsarbete

Planeringen för arrangemanget har blivit mer omfattande som konsekvens av de terrordåd som drabbat Europa de senaste åren.

– Vi har på ett sätt ännu mer krav på oss i år, för nu har det ju varit ett års planering. Vi har haft speciella säkerhetsgenomgångar för att säkerställa att marknaderna ska bli säkra, säger Stina Storm.

Blir permanent

Hon menar att man som besökare på publika arrangemang kommer se att liknande säkerhetsåtgärder permanentas.

– Som besökare tror jag att man tänker allt mindre på de här hindren för att de blir standard, säger hon.

Diskretare lösning

Arbetet med en permanent och visuellt diskretare lösning pågår.

– Vi skulle ju vilja ha pollare som man kan höja upp ur marken och fixa så att det ser snyggare ut. Men det här ser ju okej ut, säger Stina Storm, vd på City Örebro.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer