Ing-Marie Carlsson spelar chefen fru Ingeborg i pjästolkningen av Hjalmar Bergmans roman med samma namn. Hör henne berätta mer om rollen i klippet ovan. Foto: SVT/Marcus Lagercrantz

Ing-Marie Carlsson i Hjalmar Bergman-pjäs på Örebro teater

Uppdaterad
Publicerad

Hjalmar Bergmans 100 år gamla roman Chefen fru Ingeborg har premiär som pjäs i ny tolkning lördagen den 25 september på Örebro teater. Varuhusägarinnan fru Ingeborg spelas av skådespelaren Ing-Marie Carlsson.

Fru Ingeborg driver i pjäsen Örebros finaste klädaffär, men när hennes dotter förlovar sig ställs den förutsägbara vardagen till ända. Fästmannen är inte bara en slarver utan väcker också förbjudna känslor hos fru Ingeborg.

– Hjalmar Bergman skildrar skam, passion och sorg så det känns i hela kroppen – boken är en rasande uppgörelse med borgerliga konventioner och förkrympta känsloliv. Bergman kämpade ju själv med sin ”avvikande” sexualitet och den kampen är högst närvarande i Chefen fru Ingeborg, säger Helena Sandström Cruz, regissör till pjäsen.

Utspelar sig i 1920-talets Örebro

Pjäsen utspelar sig i Örebro på 1920-talet och är dramatiserad av Anders Duus i regi av Helena Sandström Cruz.

– Vi ville få den lokalförankrad eftersom vi spelar den på Örebro teater sen är Hjalmar Bergman själv härifrån, säger Helena Sandström Cruz.

Hjalmar Bergman föddes i Örebro den 19 september 1883.

Hör Ing-Marie Carlsson berätta om hur det är att spela fru Ingeborg i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.