Polisen riktar sin tacksamhet till allmänhetens agerande. Foto: TT

Hjältar hyllas av polisen – så slöt folk upp vid olycka: ”Ingen tog upp mobilen”

Uppdaterad
Publicerad

En otäck trafikolycka inträffade på Karlslundsgatan under fredagen. En förare drabbades plötsligt av ett akut sjukdomsfall. Nu hyllar polisen de goda krafter som slöt upp och underlättade räddningsarbetet.

Polisen har vid ett antal tillfällen under sommaren riktat skarp kritik mot allmänhetens agerande vid svåra olyckor. Fall där människor hindrat räddningspersonal att ta sig fram och även börjat filma har förekommit.

Men under fredagen utspelade sig ett helt annat scenario på Karlslundsgatan i Örebro i samband med att en man insjuknade medan han körde bil.

Agerade omedelbart vid hjärtstopp

Dejan Ilic på Örebropolisen skrev om händelsen på polisens facebooksida senare på dagen:

”Killen som körde bilen sprang till den drabbade mannen och ringde 112. Tjejen som var passagerare vinkade in ytterligare tre bilar. Samtliga som stannat fick sedan ut mannen och man kunde påbörja hjärt- och lungräddning tillsammans med operatören från 112”

Många ville hjälpa till

– Den här gången var det många som hjälpte till, inte en enda tog upp mobilen eller stannade för att bara titta på , säger Dejan Ilic. Det var många som gjorde mycket mer än vad man kan begära.

”Några hämtade filtar som de hjälptes åt att hålla upp för att skydda mannen från den starka solen och mot nyfikna som passerade. Ännu en person tog hand om den chockade passageraren och gav henne vatten. När ambulansen kom fortsatte samtliga med olika arbetsuppgifter. När vi som poliser kom till platsen kunde vi enkelt fokusera på att hålla trafik borta och på att ta upp viktiga uppgifter” skriver Dejan Ilic vidare på Facebook.

Polisen tackar allmänheten

Den sjuke mannens familj har också varit i kontakt med polisen och vill förmedla sitt tack till alla inblandade. Mannen vårdas just nu på intensiven på USÖ och hans tillstånd är fortfarande ovisst.

– Men både familjen och vi vill framföra vårt tack till alla som hjälpte till, avslutar Dejan Ilic.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.