Sommarfest med raggarbildcruising. Foto: Monika Bruhn

Bygden ställer upp – Hjördis cruisar i Storå

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen var det dags för årets sommarfest med raggarbilscruising för de boende på vårdboendet Grönbodahemmet i Storå. Något som uppskattades mycket. Att få åka raggarbil blev något extra.

– Det känns lite pirrigt men det ska bli kul, sa Hjördis Karlsson.

Sommarfest med korv, kaffe och läsk till de boende på Grönbodahemmet och deras anhöriga stod på programmet. Och för andra året i rad ställde privatpersoner upp med sina raggarbilar för att de boende skulle få åka en tur.

Värdefull insats

En av dem var Sören Johansson som med sin Pontiac Bonneville körde en sväng med Östen Jansson, Anna-Maria Persson och Elisabeth Jansson som tidigare jobbat på boendet.

Östen Jansson och Anna-Maria Persson passade på att få åka raggarbil på Grönbodahemmets sommarfest. Foto: Monika Bruhn/SVT

– Det är så roligt att ställa upp på en sådan här grej, tyckte Sören. Det är så värdefullt för de äldre.

Östen Jansson tyckte att det var trevlig att åka raggarbil och skulle gärna göra det igen. Något som Anna-Maria Persson höll med om.

– Ett avbrott i vardagen och att ha något att prata om både före och efter festen betyder så väldigt mycket, menar Jennifer Sparrenhag, enhetschef på Grönbodahemmet. Och flera av de anställda var inne på sin lediga dag för att hjälpa till.

Pirrigt att åka raggarbil

Hjördis Karlsson som bara bott på Grönboda i ett halvår hade hört talas som festen och tyckte det kändes lite pirrigt men att det skulle bli kul att åka raggarbil. Och efter turen var hon väldigt nöjd.

– Det var jätteroligt. Inga-Lilll körde så fint och jag fick åka tilll mina före detta hemtrakter i Vasselhyttan.

Hjördis Karlsson kände sig lite pirrig innan åkturen. Foto: Monika Bruhn/SVT

Jennifer Sparrenhag går runt och ser nöjd ut bland alla glada personer.

– Efter förra årets cruisande var det många som somnade med ett leende på läpparna och personalen har aldrig haft en så lugn natt på Grönboda, berättar Jennifer. Alla sov så gott.

Man ordnar även andra aktiviteter tillsammans med Röda korset, Väntjänst och kyrkor. Musikcafé, fika ute och bingo.

– Vi har också vår fina innergård där man kan sitt och bara njuta.

Jennifer Sparrenhag, enhetschef Grönbodahemmet. Foto: Monika Bruhn/SVT

Från hjul till tassar

I sommar kommer de boende också få lära känna tre små kaninpojkar som boendet har hyrt över sommaren.

– En privatperson har skänkt en bur och hage som vi ställt på innergården, berättar Jennifer Sparrenhag. Djur piggar alltid upp. Det är små saker som är så viktiga och betyder så mycket. Som kan lugna och trösta eller bara vara ett roligt inslag i vardagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.