Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Isen ligger tjock över hjälmaren men det gäller att vara förberedd om man ska ut och åka långfärsskridskor. Foto: SVT

Fram med långfärdsskridskorna – Hjälmarens is ligger redo

Publicerad

Tack vare minusgrader i flera dagar har nu isen har lagt sig tjock över stora delar av Hjälmaren i Örebro. Men det är inte bara att snöra på sig långfärdsskridskorna och ge sig ut, för som alltid på sjöar kan det finnas områden med svagare is.

Det har varit klart väder, lite vind och flera minusgrader och då växer isen fort. Men den kan fortfarande vara mindre bärande på sina håll och då gäller det att ha med sig rätt utrustning. En som vet hur det är att hamna i vattnet är Stina Bouvin från Friluftsfrämjandet i Örebro.

– Om man plurrar så vänder man alltid tillbaka dit man kom ifrån, för det bar ju ända tills man plurrade. Det är bra att tänka på. Sen tar du ett stadigt tag med armarna om isen, med eller utan dubbar, och sprattla riktigt mycket med benen, säger hon.

I klippet kan du höra mer av Stina Bouvins tips och se lite härliga bilder över Hjälmaren i Örebro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.