Höga kostnader och kalla bostäder efter renoveringar i miljonprogrammen i Vivalla

Uppdaterad
Publicerad

Höga hyror, dyra el-kostnader, kalla bostäder och varmvatten som inte räcker till. Nu vittnar många Vivallabor i Örebro om problem efter miljonprogramsrenoveringarna på Visgatan.

– Jag klarar inte av att betala 14 000-15 000 kronor som ensamstående mamma, säger Khadija Omar som bor i området.

Sedan 2012 har Örebro bostäder (Öbo) utfört renoveringar på sina bostäder i förorten i Vivalla i Örebro.

– De bostäderna är tekniskt slut och behöver en totalrenovering, säger Ulf Rohlén, vd på Öbo.

I och med renoveringarna har det tillkommit en hyreshöjning, som flera Vivallabor tycker är för dyr då totalkostnaden kan landa på flera tusen kronor mer.

– Tidigare betalade jag runt sju tusen kronor men nu ligger det på 14 000 kronor, berättar Khadija Omar om totalkostnaden, som inkluderar elräkningarna.

Betala för extra el

På Visgatan har Öbo styckat av en del bostäder för att de ska säljas. Men en del familjer hyr fortfarande. I dessa bostäder har Öbo satt dit värmepumpar, vilket innebär att de boende nu får betala ännu en elkostnad utöver hushållselen.

– Nu får man stå för varmvattnet och uppvärmningen själv, vilket man inte gjorde innan renoveringen. Eftersom att den kostnaden ökar så sänker vi hyran, säger Ulf Rohlén.

”Taktik för att duscha barnen”

SVT har pratat med flera boende som berättar om problemen som har uppstått in samband med de nya värmepumparna. Dels har elen blivit för dyr men också att varmvattnet tagit slut.

– Vi måste ha en taktik innan vi ska duscha barnen för att varmvattnet ska räcka åt alla, säger en mamma som bor på visgatan.

– Det räcker att en person duschar så är det slut och man får vänta i timmar innan det blir varmt igen, säger en boende till SVT.

– Då är det något som är fel, då får man höra av sig, säger Ulf Rohlén som svar på kritiken.

I klippet ovan tar SVT Örebro tempen hemma hos Khadija Omar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.