Rösträkningen för Örebro län är nu färdig. Foto: SVT

Högre valdeltagande i länet än i riket

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Länsstyrelsen i Örebro räknat klart samtliga röster efter årets val. Resultatet visar att valdeltagandet till riksdagsvalet varit högre i länet än i riket.

Valresultat efter valresultat har färdigställts av valhandläggare och extrainkallade rösträknare på Länsstyrelsen i Örebro. Totalt har 44 personer jobbat hundra procent med att bläddra, sortera och räkna. På torsdagseftermiddagen var rösträkningen klar för länets kommuner, regionen och riksdagen.

– Det känns ju bra att det gått rätt till och att vi är klara enligt tidsschemat, vi har hållit alla tider, säger Sten Renglin som är presschef på Länsstyrelsen.

Ökat valdeltagande

I Örebro län röstade 87,67 procent i riksdagsvalet, vilket är 0,92 procentenheter fler än förra valet. Det är även högre än valdeltagandet i riket, som låg på 85,81 procent.

– Vi har ju höjt röstdeltagandet, det är ju jätteroligt. Sen är det inte Länsstyrelsens uppgift att verka för att öka andelen röstande men det tyder ändå på att länet har ett engagemang.

Samtlig rösträkning för kommuner och landsting i landet är ännu inte färdig och går därför inte att jämföra.

Regionvalet sista ut

Totalt har man på Länsstyrelsen hanterat 594 393 valsedlar och noterat 147 391 personkryss.

Rösträkningen för Region Örebro län, som blev klar sist av allt, visar att Socialdemokraterna fortsatt är det parti som får mest stöd, men som samtidigt tappar fyra mandat till 25. Moderaterna är näst störst med 13 mandat, vilket inte är någon ökning eller minskning jämfört med förra mandatperioden.

Nu får rösträknarna vila ett tag och ladda om inför valet till Europaparlamentet den 26 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.