Foto: Johannes Weckström /SVT

Läkarstudent stängs av från Örebro universitet

Publicerad

Läkarstudenten vid Örebro universitet som tog kontakt med minderåriga patienter på sociala medier under sin praktik stängs av tillsvidare. Högskolans avskiljandenämnd vill att avstängningen ska vara permanent, men då krävs det en läkarbedömning som visar på en psykisk störning.

Bakgrunden till avstängningen är händelser där den manliga läkarstudenten tagit kontakt med två minderåriga patienter under sin praktik på sociala medier. Han ska bland annat ha skrivit ”du är fruktansvärt söt” och frågat ”gillar du äldre killar?”. En patient ska ha varit 14 år när läkarstudenten tog kontakt. Den manliga läkarstudenten är betydligt äldre.

Han har också ljugit om sin ålder och sagt att han är något yngre än vad han egentligen är, skickat bild på sig själv, samt kommenterat patientens utseende.

Avskiljs från utbildningen

I slutet på april i år stängdes han av från sina studier i en termin på Örebro universitet av disciplinnämnden. Högskolans avskiljandenämnd har nu beslutat att han helt ska avskiljas från sin utbildning, men då krävs det att studenten har en psykisk störning, missbruksproblem eller är dömd för allvarlig brottslighet. Det sistnämnda gäller brott som ger minst ett år i fängelse.

Nämnden begär att läkarstudenten ska undersökas av en läkare, då det inte går att utesluta att han har en psykisk störning. I väntan på bedömningen avskiljer man honom från pågående utbildning. Han kan heller inte fortsätta eller antas till någon annan högskoleutbildning.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Örebro universitet vill se skärpta regler för att stänga av studenter Foto: Johannes Weckström /SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer