På lördagen var det dags att släppa in barn i åldrarna sex till tolv år i restaurangköken på högskolan i Gryhyttan.
Markus Ekman som går andra året på kockprogrammet basade över den unga kökspersonalen medan det gjordes mellanmål efter konstens alla regler i ”Barnens kockskola”.
– Väldigt kul och väldigt annorlunda, konstaterade han efteråt. Barn tänker inte riktigt som vuxna.
”Smakade konstigt”
Medan föräldrarna fick se på på avstånd gjordes det powebars, smoothies och till sist fattiga riddare.
Lillie Hagsten från Hällefors konstaterade efteråt att mycket var gott men inte allt.
– Nej jag tyckte inte om power-baren. Den smakade konstigt. Men smoothisen var jätte-jätte-jätte-jätte-jättegod!
”Riktiga” kokböcker till barn
Evenemanget var en del av de årliga kokboksdagarna på Måltidens Hus och Restaurang- och Hotellhögskolan i Grythyttan. Och här ser man en ny trend när det gäller barn och matlagning.
– Nu är kokböcker för barn inte så ”barnsliga” längre med ögon på tomater och liknande, förklarar Jonas Strömqvist på Måltidens Hus. De liknar mer kokböcker för vuxna och det gillar barnen. De vill göra precis som mamma och pappa.
Hoppas väcka intresse – tidigt
Att speciellt vända sig till barn och bjuda in dem är också ett sätt att försöka locka fler till en växande bransch.
– Vår bransch växer så det knakar just nu men tyvärr saknas det utbildad personal både när det gäller restaurang och hotell. Därför hoppas vi kunna väcka intresset hos fler riktigt unga tidigt. Det handlar om kompetensförsörjning.
Barnen lär de vuxna
Men på restauranghögskolan brinner man också för att lära barn att äta nyttigt och minska matsvinnet.
– Självklart hoppas vi kunna förmedla det också så barnen sen kan berätta för föräldrarna hur man ska göra! hoppas Jonas Strömqvist.