Klockor och guld men en hel del musikinstrument och teknik hamnar också på pantbanken. Foto: SVT

Nu är helgerna slut – då blir det högtryck på pantbanken

Uppdaterad
Publicerad

Besökarna till pantbankerna brukar bli fler efter jul och nyårshelgen. Förr var det ädla metaller som pantsattes men nu har teknikprylar blivit pantsättarnas favorit.

Guld, silver, klockor, musikinstrument och numer också teknik är några av de värdesaker som kunderna pantsätter.

– Folk köper ju mer och mer teknik nu så det blir vanligare att man lämnar in teknik idag för att pantsätta, säger butikscefen Stefan Rydén.

Går till kapitalvaror

Istället för att gå till banken och låna pengar går man till pantbanken. Pengarna som man får när man har pantat går till hus, bil eller andra kapitalvaror.

– Beloppen man brukar få när man pantar för en vara brukar vanligtvis ligga mellan 3 000 och 10 000 kronor. Men det ligger mellan alla nivåer, säger Stefan.

Svårt att göra en värdering

Ibland kan det vara väldigt svårt att göra en värdering men då kan butiken ta hjälp av andra experter inom bolaget men Stefan har lärt sig under åren att värdera en vara och är kunnig på det mesta.

– Man måste vara väldigt bred med sina kunskaper när man jobbar inom pantbanken, säger Stefan. Sen måste man kunna leta upp information. Jag kan inte säga att jag är expert på någonting men jag gillar instrument. Gitarrer och synthar.

Nittion procent av kunderna hämtar ut sina varor igen medan resterande tio procenten går på auktion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.