Anna Rytterbrant vid tidningen Hem & Hyra fick på torsdagskvällen ta emot 2019 års Murvelpris av Örebro läns pressklubb. Foto: Cathrine Gustavsson

Hon prisas för sin journalistik

Uppdaterad
Publicerad

Örebrojournalisten Anna Rytterbrant mottog under torsdagskvällen utmärkelsen Murvelpriset för sina artiklar om bostadssituationen för hyresgäster i Ställdalen.

2019 års Murvelpris delades i samband med att Örebro läns pressklubb höll sitt årsmöte vid Stadsträdgården i Örebro.

Det gick till journalisten Anna Rytterbrant, verksam vid tidningen Hem & Hyra, för den nominerade reportageserien ”De glömda fastigheterna i Ställdalen”.

”Annorlunda och överraskande”

Juryns motivering löd:

”Ett besök i utkanten av mångas vardag där det finns flera offer. Ett annorlunda, överraskande och ögonöppnande gräv som har en av sina främsta styrkor i att det gjordes på en liten ort. Få journalister väljer att lägga sin kraft på dessa samhällen i marginalen. Lokaljournalistik när den är som bäst.”

– Juryn var enig och mycket imponerad över det arbete Anna Rytterbrant gjort och hur hon lyfter fram människor på en plats där media sällan eller aldrig befinner sig, säger Louise Gustavsson, jurymedlem.

Uppmärksammar lokal journalistik

Priset delas ut till journalister som är verksamma i Örebro län och under året gjort avtryck med sin lokala bevakning.

Sammanlagt var sex bidrag var nominerade. De två bidrag som också gick vidare till final var:

P4 Örebro granskar Örebrokompaniet av Simon Schagerström, Andreas Ericson, Sveriges Radio.

De ensamkommande flyktingbarnen i Örebro av Christina Eriksson, Robban Andersson, Nerikes Allehanda.

Murvelprisets jury

Louise Gustavsson, SVT Nyheter Örebro, Ola Karlsson Widmark, SR Örebro, Maria Elisson, Örebro universitet, Jonas Brännmyr, NA, och Cathrine Gustavsson, frilans/Länsposten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.