Hon ska få fler att våga skaffa egna solceller

Publicerad

Nu jobbar regionens energikontor för att fler ska våga satsa på egna solelsanläggningar.
För nyfikenheten är stor – både från företag och privatpersoner.
– Intresset för solceller har ökat jättemycket, säger solcellsexperten Ylva Gullberg.

Det finns en del att fundera över för den som vill skaffa egen solel. Att reda ut hur mycket sol som når taket, vad som är ett rimligt pris för en anläggning och vilka tillstånd som behövs kan vara svårt.

– Det finns mycket vi kan göra för att underlätta för de som är intresserade av att komma till skott, säger Ylva Gullberg.

Hon arbetar med att få fler i Örebro län att skaffa solceller, för att på så sätt minska användningen av smutsigare energikällor. Snart är en informationsturné till Lindesberg, Karlskoga och Örebro inplanerad.

Letar nytt tak

Nu börjar också andra aktörer att försöka göra det lättare att skaffa solel. Några av länets kommuner hjälper på olika sätt sina invånare.

I Lindesberg samarbetar kommunala bolag med en lokal förening, där det går att köpa andelar i solcellsanläggningar. Föreningen letar nu efter ett lämpligt tak att bygga sin tredje anläggning på.

Både Örebro och Kumla kommun har solkartor på sina hemsidor. Där går det lätt att hitta det hur man bor i och se efter hur lång tid en investering i solceller blir lönsam.

Fler intresserade – efter prisras

Efter det kraftiga prisraset på solpaneler är det också andra målgrupper som har börjat intressera sig att bygga nya anläggningar. Satsningar i länet har den senaste tiden gjorts av flera större fastighetsföretag.

– Solel är inte längre någon kuriosa för tekniknördar, utan en lönsam investering, , säger Ylva Gullberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer