Fotografen Angelica Harms är uppvuxen i Örebro. Hon har vid flera tillfällen fotograferat flyktingar på den grekiska ön Lesbos. Foto: MIKAEL ÅBERG / SVT

Angelica ställer ut bilder från flyktingläger

Uppdaterad
Publicerad

Fotografen Angelica Harms har följt flyktingar i Grekland. Nu ställer hon ut i Kumla.

– Jag är både aktivist, forskare och fotograf, säger hon.

Vid flera tillfällen har Angelica Harms besökt den grekiska ön Lesbos. I dag, lördag, är det premiär för hennes utställning Osäkar liv, utsatta kroppar på biblioteket i Kumla.

– Det är viktigt att visa hur de här människorna behandlas. Ibland har jag varit tvungen att lägga kameran åt sidan och hjälpa till istället.

Skickas till Turkiet

Den största delen av utställningen består av bilder från Lesbos tagna natten mellan den 19 och 20 mars 2016. Då kom Turkiet och EU överens om att Turkiet skulle skärpa sina gränser. Och de flyktingar som ändå tog sig till ön skulle skickas tillbaka till Turkiet.

– Den natten kom det båtar hela tiden. De var överfulla och det var blåsigt, minns Angelica Harms.

Hon beskriver förhållandena som väldigt svåra.

– En båt var så överföll att två personer klämdes ihjäl under färden. Det blev en fruktansvärd stämning på stranden när vi inte kunde hjälpa dem.

En annan bild

Men Angelica Harms vill också förmedla en annan bild av flyktingar, bortom stereotyperna.

– Jag träffade en hårdrockare och upptäckte att jag själv ryckte till lite över hans utstyrsel. Den passade inte riktig överens med min bild om flyktingar heller.

I klippet ovan kan du höra Angelica Harms berätta om sina bilder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.