Agneta Blom utbildar förtroendevalda i säkerhet kring hot och våld. Foto: Jennie Wahlgren/SVT

Hon utbildar politiker om hot och våld

Publicerad
Inför valet nästa år satsar Sveriges kommuner och landsting (SKL) på att utbilda förtroendevalda om hot och våld. Agneta Blom (S), statsvetare och fullmäktigeordförande i Örebro, är en av dem som åker runt i landet och utbildar.
– Hot och våld tenderar att öka i samband med valår, och det finns en oro.

Under hösten åker Agneta Blom runt i landet och träffat förtroendevalda i landsting och kommuner. Hon har tidigare arbetat med att kartlägga hot och våld mot politiker, och möter också en oro för just hot och trakasserier.

– Det man framförallt ser är en ökad tendens att man blir orolig för vilka frågor man ska engagera sig i, och när man ska uttala sig.

Mer synliga under valår

I samband med just valår finns en tendens att hot mot förtroendevalda ökar, berättar Agneta Blom, eftersom politiker då blir synligare och hamnar mer i fokus.

– Det finns med andra ord en grundad anledning att känna viss oro. Därför gäller det att förbereda så att man kan få de farhågorna på skam.

Politiken har blivit mer polariserad, konstaterar hon. Tonen har blivit hårdare, inte minst i sociala medier.

– Extrema grupper har blivit synligare, till exempel i form av nazistdemonstrationer. Även polisen anser att det är viktigt att vara väl förberedd inför den här valrörelsen. Vi måste se till att den obehagliga stämningen inte ökar, så att valrörelsen kan genomföras i ordnade former.

Kan leda till sämre samhällsskick

Hot och våld mot förtroendevalda kan leda till att man avstår från att delta i demokratin och inte vågar ta politiska uppdrag, menar hon. Vilket i sin tur kan leda till en sämre fungerande representativ demokrati och ett sämre samhällsskick.

– Det är väldigt allvarligt om politiska beslut grundar sig på rädsla och hot och inte på diskussion och omröstning. Då byter vi samhällsskick.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hot mot politiker

Mer i ämnet