Foto: SVT

Ville bestämma över sitt öde

Uppdaterad
Publicerad

En nyskriven pjäs om Sveriges första moderna kvinnliga författare har premiär ikväll.

Agneta Horn som levde på 1600-talet och som bland annnat var vännina med drottning Kristina, brukar kallas Sveriges första moderna kvinnliga författare

Efter mitt eget huvud, heter Agneta Pleijels nyskrivna pjäs om Agneta Horn som har premiär i kväll på Stadra Teater utanför Nora.

Stark kärlekshistoria

– Jag blev väldigt tagen av hennes röst. Hon är stursk, rättfram och emellanåt en argsint 1600-tals flicka, säger Agneta Pleijel, som var på plats när det var dags för genrep i går kväll i den gamla ladugården intill Greckens strand.

Pleijel har läst Agneta Horns självbiografi Leverne, troligen skriven 1657 och i den bland annat funnit en stark kärlekshistoria.

-  Hon får manifestera sin egen vilja genom att inte vilja giftas bort med den som de vill gifta bort henne med, hon är ju ett parti.

Hon vill ha en bestämd man och hon ser till att få honom, men det är mycket krångel på vägen, säger Pleijel.

Agneta Horn var dotter-dotter till Axel Oxenstierna och genom hennes ord får vi inblickar i den svenska högadelns familjeliv under stormaktstiden.

”Lönar sig att vara envis”

Pleijel menar att det nästan påminner om en saga.

– Med hjälp av Agneta Horn berättar jag och ensemblen en saga om en tid som vi tror är väldigt avlägsen, men som kan komma väldigt nära, säger hon.

Kan vi lära oss något av hennes livsöde?

– Att det nog lönar sig att vara rätt envis, skrattar hon.

År 2012 framförde ensemblen på Stadra en nyskriven pjäs av Pleijel om poeten och författaren Hjalmar Gullberg, Hör musiken, söker efter orden. Pjäsen blev mycket omtyckt av både kritiker och publik.

Agneta pleijel verkar tycka om att skriva direkt för ensemblen vid Stadra Teater.

-   Jag tycker hemskt mycket om den här teatern. De går tillbaka till det som jag tycker är teaterns grundvillkor.

De luras inte och de ägnar mycket tid åt skådespeleriet och man arbetar med tidskast. Det är inte episka berättelser utan det ären fri form, musik dans och teater. Jag vet att texten blir väl omhändertagen säger hon.

33 föreställningar

Regin står Johan Bernander för.

Den ständigt närvarande och mycket energiske Magnus Wetterholm dyker som vanligt upp i en hel del roller och förklädnader.

Musiken är komponerad av Anders Ortman och Märta Fallenius har gjort scenografin. Mask och peruk ansvarar Märta Gasslander för.

Kostymerna är gjorda av Mari Gasslander.

Det blir 33 föreställningar i sommar mellan den 3 juli och den 17 augusti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer