Maria Gunnarsson arbetar som samordnare för provtagningsstationerna i länet. Foto: TT/SVT

Hot mot provtagningspersonal – vakter på plats i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

I Örebro län testas nu tusentals personer för covid-19 varje vecka. Samtidigt vittnar nu personal vid provtagningsstationerna om att hotfulla situationer inträffar. På vissa ställen sker det dagligen.

Nästan varje vecka ökar antalet personer som testas för covid-19 i Örebro län. Parallellt med de inplanerade provtagningarna uppstår även situationer där personer vill testas på ”drop in” eller testas för att få friskhetsintyg. Detta är dock inte möjligt på regionens provtagningsstationer, och i vissa fall har personer blivit hotfulla när de nekats test av personal på plats.

– Då har personen blivit hotfull och krävt att bli provtagen. Här har vi sagt att vi inte ska provta personer som ska ha friskhetsintyg, utan de får provtas av privata aktörer. Det kan också vara personer som inte vill vänta på sitt svar utan vill ha det nu, säger Maria Gunnarsson, samordnare för länets provtagningsstationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet