Hot och utpressning mot flyktingar i Laxå: ”Vi är rädda”

Publicerad

Under de senaste månaderna har syriska flyktingar i Laxå polisanmält att de utsatts för flera hot, skadegörelse och utpressning.

– Vi har fått däcken på bilen sönderskurna. Sedan satte de eld på bilen, säger ”Sara”, som egentligen heter något annat.

Natten till lördagen den 6 november sattes en bil i brand utanför ett hyreshus i centrala Laxå. Bilen tillhörde en familj som tidigare polisanmält att de utsatts för hot, skadegörelse och försök till utpressning.

Familjen drev ett litet café vid järnvägsstationen i Laxå. Men när hoten och kraven på att betala pengar började komma, bestämde de sig för att stänga cafeét, berättar ”Sara”. Hon tillägger att familjen även efter det utsatts för fler utpressningsförsök.

Krävs på tusentals kronor

Även en butiksägare som kommit till Laxå som flykting från Syrien har anmält att han utsatts för utpressningsförsök och hot.

I båda fallen ska offren ha krävts på 25 000 kronor.

Polisen utreder sammanlagt åtta olika anmälningar om brott som riktar sig mot flyktingar från Syrien som bosatt sig i Laxå.

I klippet berättar ”Sara” om hur hoten påverkat familjen. Du kan också höra ett av de hot som framförts per telefon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.