Ny forskning visar att den metod som används för smärtlindring när barn föds för tidigt har positiva sidoeffekter. Foto: Örebro universitet

Hudnära kontakt gör pappor mer närvarande

Uppdaterad
Publicerad

Den hud-mot-hudkontakt som används som smärtlindring när barn föds för tidigt har ytterligare en positiv effekt – papporna känner sig mer delaktiga i sitt barn, det visar ny forskning från Örebro universitet.

Barn som föds för tidigt har inte hunnit utveckla sitt smärthämmande system. De utsätts för många provtagningar som kan vara smärtsamma och kan inte berätta när det gör ont.

Smärtstillande medel kan ge biverkningar och därför har neonatalavdelningen på Universitetssjukhuset i Örebro börjat använda hud mot hudkontakt med föräldrarna.

Föräldrarna får turas om att ligga hud mot hud med barnet. Barnens hälsa har blivit mätbart bättre av behandlingen. De får stabilare hjärtfrekvens och går upp i vikt bättre.

Oväntad effekt

En ny studie visar också att papporna känner sig betydligt mer delaktiga i barnet vid behandlingen.

– Pappor till för tidigt födda barn kände att nu fick de chansen att vara med från start. I vanliga fall har papporna sina tio pappadagar. Det är skillnad när de får sitta hud mot hud med sitt nyfödda barn i tre månader, säger Emma Olsson som är intensivvårdssjuksköterska och doktorand vid instutionen för medicinska vetenskaper vid Örebro universitet, i ett pressmeddelande.

”Uppmuntra papporna”

I en ny avhandling visar hon på just pappornas upplevelse av större delaktighet vid hud-mot-hudbehandling av sina barn.

– Forskningsresultatet kan stärka oss vårdpersonal i att uppmuntra papporna att finnas där för barnet på neonatalavdelningen, säger hon.

Mindre vårdsalar

Emma Olsson menar att det vore bättre om de stora salarna på neonatalavdelningarna gjordes om till mindre. Det skulle då bli lägre ljudnivå på dem och föräldrarna skulle kunna erbjudas att stanna hos sina barn hela dygnet.

– Jag är förvånad att inte hud mot hudmetoden används mer på neonatalavdelningarna runt om i Norden, men det kan bero på miljön på avdelningarna, säger hon.

Sex av hundra barn föds för tidigt

I Sverige föds cirka sex procent av barnen för tidigt. Det innebär att de föds innan utgången av graviditetsvecka 37. De har en ökad risk för negativa hälsoeffekter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.