• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Hunden Jäger ska få äldre att må bra

Karlskoga kommun har fått en ny medarbetare – av det lurviga, fyrbenta slaget. Det är treårige Jäger, som nu blivit diplomerad besökshund.

Treårige Jäger, en Australian Shepard, är ny på jobbet. SVT Nyheter Örebro var med på hans första arbetspass på Skrantahöjdens vårdboende i Karlskoga, tillsammans med ägaren och hundföraren Carina Persson.

”Måste vara orädd och tålig”

– Jäger är pigg och glad och en aktiv hund. För det här jobbet måste en hund vara social, orädd och tålig. Den ska kunna bli påkörd av en rullstol utan att det är läskigt. Jäger är sådan hund, säger Carina.

Jägers besök ska både ge motivation och sällskap. Foto: Julia Eriksson/SVT

Alla hundar får först gå igenom ett lämplighetstest. Sedan tar utbildningen till besökshund sex månader. Sju heldagsträffar med tränare, och utöver det en hel del teoripluggande hemma, med inlämningsuppgifter för både Carina och Jäger.

Det är mycket en besökshund ska kunna hantera i sin vardag: Hälsa fint, kunna gå lugnt bredvid en rullstol och alltid ha ett stabilt humör. Allt handlar om att få de äldre att må bättre.

”Sänker blodtryck och minskar smärta”

– Ett hundbesök ger stöd, motivation, uppmuntran, sällskap och aktivitet till de boende. Och effekterna är goda. Ett hundbesök kan sänka blodtryck, och minska smärta och stress, säger Carina.

Carina jobbar som undersköterska på äldreboendet, men att utbilda sin hund till besökshund kom hon på av en slump. Och nu, efter lång utbildning och flera veckors praktik är de redo för uppdrag – på alla boenden i kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer