Sedan årsskiftet har Sebastian Flodenberg varit ägare till båten Årås. Foto: Privat

Hundraåring i Askersunds hamn blir k-märkt

Uppdaterad
Publicerad

Den byggdes 1917 på Torskogs varv som en bogserbåt. I dag fungerar den som sommarstuga och är Sebastian Flodenbergs hobbyintresse. Fartyget Årås i Askersunds hamn har nu blivit k-märkt av sjöhistoriska museet.

Bogserbåten Årås har tillsammans med två andra fartyg i landet blivit k-märkta av sjöhistoriska museet, som är en del av Statens maritima museer. Genom märkningen vill de att kulturhistoriskt intressanta båtar ska uppmärksammas, och i motiveringen för Årås utmärkelsen står det bland annat: ”Årås är ett klassiskt exempel på hur mindre bogserbåtar förändrats över tid”.

När båten byggdes år 1917 fungerade den som en bogserbåt vid Skoghallsverken på Hammarö i norra Vänern och på 60-talet blev den en fritidsbåt. Vid årsskiftet fick den sin nya ägare, Sebastian Flodeberg, som flyttade båten till Vättern och Askersunds hamn.

– Askersund är både en liten trädstad och har en liten skärgård, så det blev där. Jag kontaktade kommunen direkt fick en jättebra plats mitt inne i hamnen.

För lång och trogen tjänst

Det var Sebastian själv som ansökte om att få båten k-märkt. Få har känt till båten, som borde firas efter att ha hållit i hundra år, menar han.

– Jag uttryckte det i ansökan att tyckte jag att en båt som överlevt hundra år borde få guldklocka för lång och trogen tjänst.

Båten är hans hobbyintresse och används av Sebastian som sommarstuga. Den är både vinterbonad och utrustad med kök och dusch. Och den lockar till sig många nyfikna hamnbesökare i Askersund.

– Massor med folk kommer och tittar, pratar och frågar och det är ju superkul för det är lite det jag tänkte. Folk blir glada när de ser den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.