Ovanligt många utnyttjade möjligheten att ångra sin förtidsröst. Foto: Johan Nilsson / TT

Hundratals länsbor ångrade sin förtidsröst

Publicerad

Hundratals länsbor som förtidsröstade i valet 2018 ångrade sig och röstade om på valdagen, det visar siffror från Valmyndigheten som nyhetsbyrån Siren sammanställt.

Turerna kring regeringsbildningen har möjligtvis fått en och annan väljare att ångra sitt val. Men faktum är att fler svenskar än någonsin ångrade sin förtidsröst och röstade om på valdagen 2018.

Enligt Valmyndighetens statistik var det sammanlagt 283 förtidsröstande länsbor som tänkte om och utnyttjade rätten att rösta om under valdagen.

– Siffrorna talar för sig själva, det vill säga fenomenet har ökat, säger Ylva Vesterlund, pressekreterare på Valmyndigheten. Vad det beror på kan vi dock inte säga eftersom Valmyndigheten inte har i uppgift att undersöka väljarbeteende.

Valet 2010 var det totalt 5290 personer som ångerröstade i hela landet, 2014 var siffran 7352 personer och år 2018 röstade 10195 personer om.

Det har blivit vanligare att ändra sin förtidsröst. Foto: Nyhetsbyrån Siren

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer