Stora Luggavi gård. Foto: Louise Gustavsson/SVT

Hundratals lockades när bondgård slog upp dörrarna

Uppdaterad
Publicerad

Stora Luggavi gård i Lekeberg öppnade udner lördagen upp gården för både barn och vuxna under parollen Sportlovskul.

– Det finns ett stort intresse av att komma ut på landet och se hur djuren har det, säger arrangören och bonden Ida Dahlberg Andersson.

Den tesen verkade också stämma. Även i fjol bjöd de in allmänheten en dag under sportlovsveckan och då uppskattade Ida Dahlberg Andersson att det var runt 500 personer som dök upp, men i år var det ännu fler.

– Det är helt otroligt. Bilarna slutar inte komma, skrattar hon.

Ida Dahlberg Andersson. Foto: Louise Gustavsson/SVT

Tog över gården 2017

Ida och sambon Arvid tog över Stora Luggavi gård i slutet av 2017 och har gått från att äga sex kor för ett tiotal år sedan, till att nu vara uppe i 96. Redan i höstas kom runt 25 kalvar och nu har ytterligare runt 30 fått se dagens ljus.

– Parningsperioden var inte begränsad under förra året, så de har varit lite utspridda. Men i år kommer kvigorna betäckas från och med april till och med juli, säger hon. Vi vill helst inte att kalvarna föds under sommaren eller att vi ska få en så hektisk höst igen.

Kalvar, lamm och traktorer

Under lördagen fick besökarna möjlighet att titta på och hälsa på de nya kalvarna, klappa får och lamm, hoppa i höstacken och provsitta flera olika fordon ute på gården. Två av besökarna var systrarna Emilia och Emma som var där med farmor och farfar.

– Vi har hoppat i hö och tittat på kossor och får, säger Emilia.

Har du klappat några djur idag?

– Ja! Ett lamm, säger Emma.

Emilia och Emma. Foto: Louise Gustavsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.