Foto: TT/SVT

Hur ser det ut där du slänger dina sopor?

Uppdaterad
Publicerad

Fullständig kaos eller städad ordning? Vi vill veta hur det ser ut hos er! Dela med er av erfarenheter och bilder här i vår chatt.

Vill du skicka in en bild? Mejla gärna in bilder på hur det ser ut hos dig! Skriv då i mejlet att det är okej att vi publicerar bilden i enighet med våra bildvillkor.

Hur ser det ut där du slänger dina sopor?

Vi stänger chatten. Tack för alla kommentarer!

/Redaktionen

Iben • Det är alltid snuskigt i soprummet. Folk som inte ens vet att man ska slänga sina sopor i förslutna påsar, och gå in i soprummet och slänga dem i sopbingar där, dessa borde tvingas gå en baskurs i samhällsträning. En sak tycker jag fastighetsägarna brister i: varför sätter ni inte ut en container några veckor utanför soprummet, där man kan slänga lite större saker, utslitna möbler, madrasser etc.? Alla har inte bil och kan åka till återvinningen. Erbjud lite service och hjälpsamhet så att det är möjligt att hålla bättre ordning.

Ulla • Det ser förfärligt ut där jag bor. Folk ställer dit hela svarta sopsäckar utanför kärlen, ställer skor, kläder, stekpannor och andra större föremål på backen.

Vore intressant Hur de har det i sina hem. De flesta har bil och kan åka till en återvinningsstation. Antar att det är lathet!!

Norrgatan • Kartongpapper i containrar blir fulla redan under halva veckan. Vi har ingen containrar för plast.

Vi har bara för tidningar och kartonger. Inga plast. Vems ansvar att ordna soprum eller göra flera containrar för kartonger och plast?

Hej.


Dessa bilder är från återvinningsstationen på Västerplan i mars i år.  Jag har inte sett några fler köttben sen dess, men det är vanligt att det står stora möbler uppställda eller annat som inte ens ska kastas på återvinningsstationen.

Det tråkiga är att inga fler åtgärder än städning vidtas, så de som inte sköter sig kan fortsätta dumpa skräp utan konsekvenser. Riktigt tråkigt för oss som bor i området när det ser ut så här. 

Med vänlig hälsning
Elin

Elin har tagit bilder vid återvinningsstationen på Västerplan.

Mr. K • Även om det finns många faktorer bakom hur det ser ut så måste ändå politikerna ta ansvar för sin misslyckade symbolpolitik som enbart handlade om att få in mer skatt.

När även miljövänliga växtbaserade påsar tillverkade i Sverige beskattas för att "de ser ut som plastpåsar" så förstår man direkt att politikerna som beslutat detta inte bryr sig om miljön det minsta och inte har tagit arbetsmiljön för avfallshanteringen i betänkande.

När vi nu inte längre kan köpa dessa förnybara miljövänliga påsar och använda som soppåsar till en skälig kostnad blir resultatet att vi är många som istället köper billigare soppåsar med större miljöpåverkan.

Det blir istället oljebaserade plastpåsar som både har stor miljöpåverkan genom att de tillverkas i länder med sämre miljöstandarder och sedan transporteras långa sträckor.

De är dessutom gjorda av icke förnybara material och har mycket större inverkan på miljön. Sedan är då kvaliteten mycket sämre så de lätt går sönder och saker kan trilla ut så att det därmed ligger löst i sopkärlen vilket inte önskas.

Men nu är det så våra beslutsfattande politiker vill ha det på detta vis så just denna del av problematiken känner jag noll ansvar för följderna av eftersom jag alltid varit emot denna misslyckade symbolpolitik.

Att det sedan finns slarviga personer som oavsett val av påse skapar problem är en annan sak eftersom det är mycket tydligt att nuvarande ökning i problematiken är kopplad till införandet av den misslyckade skatten. Så ökningen i problematiken står enbart våra politiker för och bör fullt ansvar för! Rikta fokus åt rätt håll för att få en förbättring.

Sedan finns ju också alternativet att använda papperspåsar eftersom jag på fråga till kommunal avfallshanterare ej fått något svar om att detta inte skulle vara okej (eftersom de inte bemödat sig svara på frågan alls).

Men problemet är att papperspåsar inte går att knyta ihop. Ett annat problem är att papperspåsar lätt går sönder om minsta lilla fukt löser upp materialet.

Kerstin • Vårt soprum är under all kritik trots att fastighetsägaren satt upp övervakningskamera. Vad är det för fel på folk?

Det kan inte vara plastskatten som är orsaken eftersom soppåsar på rulle kostar hälften av det butikspåsarna kostade före skattens införande.

Jag tror att man bara inte "orkar" köpa soppåsar. Precis som man inte orkar lägga soporna i rätt tunna eller slå sönder kartonger m.m

Nina • Folk bara slänger sin skit utan att ta hänsyn till att någon annan ska städa upp. Lägger stekpannor och allt möjligt i kärlen för brännbart.

ll • Överlag ganska bra. Fast en del lämnar saker utanför kontainrarna. Det är dåligt.

Hur ser det ut där du slänger dina sopor? Är det ordning och reda eller kaos?

Mejla gärna in bilder på hur det ser ut hos dig! Skriv då i mejlet att det är okej att vi publicerar bilden i enighet med våra bildvillkor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.