Foto: Monika Bruhn / SVT

Törs du gå ut på kvällarna?

Publicerad

Nästan hälften av alla kvinnor uppger att de valt en annan väg eller ett annat färdsätt på grund av att de inte känner sig trygga på stan. Är du orolig när du rör dig ute på stan? Och har du gjort något annorlunda på grund av den oron, i så fall vad?

SVT rapporterade · Känner du dig trygg på stan?

09.48
Undviker folksamlingar med yngre män, undviker folks som döljer sitt ansikte. Kvällstid undviker jag folktomma mörka gator.
09.48
Jag är överlag oftast inte orolig, men beroende på område och tid på dygnet så är jag nog mer uppmärksam. Tyvärr är detta inget nytt, utan har burit med mig samma ”rädsla” och metoder för att handskas med den sedan tidigt -90tal. Detta har ”ärvts” från äldre som har berättat om att alla män tyvärr inte kan hantera ett nej och ett försök från dem att jag inte ska råka ut för hemskheter som de/deras bekanta hade råkat ut för.
09.55
Vill inte låta mig påverkas, men sanningen är att jag tvekar att röra mig ute på kvällar och är noga med var jag går eller cyklar. Grupper av unga undviker jag. Jag tvekar även att ta taxi på egen hand. Insikten om att jag påverkas gör mig sorgsen. Det är inte det samhälle jag vill bidra till.
10.04
Läget i samhället gör att man är uppmärksam dygnet runt framförallt ute men även inne. Man ska inte tro att man är trygg inne för rätt vad det är har något brutit sig in och står där. Känner mig mest otrygg inne i städer.
10.04
Kvinnor med den minsta självbevarelsedrift går aldrig i gångtunnlar där det inte är ett ständigt flöde av ”vanligt folk” — det är ju rena råttfällan. Riskerar hellre mitt liv på vägen ovanför.
10.16
Hur brukar ni som upplever en otrygghet göra för att undvika de situationer som känns osäkra? Och varför känner ni er otrygga? /Louise
10.22
Undviker mörka ställen med dålig belysning, tar omväg med bättre belysning. Cyklar så fort jag kan när jag passerar vissa människor.
Oroar även för min make som är döv och från annat land när han är ute. Finns konstiga folk som slår andra utan anledning, också vissa poliser i stan är otäcka tycker jag som skjuter när de inte får respons. Det kryllar av döva i Örebro, är orolig att någon dag skjuter polisen en döv.
10.22
Jag skulle ljuga om jag sa att jag känner mig trygg ute på kvällar, jag undviker att gå ut om jag absolut inte måste, och buss och taxi är inget alternativ då det oftar stökigt på bussen, känner en busschaufför som t.o.m blev misshandlad för att han uppmanade passagerare att betala för sig.
Tyvärr så verkar det hör landet snart förlorat om inget görs, jag önskar att jag fick lämna ett land till mina barn som var som när jag växte upp på 60 och 70 talet.
10.47
Nä absolut inte. Jag koller hela tiden över axeln när jag rör mig ute efter det mörknat.
11.03
Såklart väljer man inte vägar där det finns en större risk än andra, om den möjligheten finns. Men varje gång man möter någon på en ensam gata så letar man automatiskt efter en eventuell flyktväg ifall något skulle ske. Vet man att man ska passera en park eller en plats där det tidigare har skett oroligheter så känns det alltid tryggare att prata i telefon med någon, personen man pratar med skulle på så vis kunna höra om något sker och tillkalla assistans.

Vi på SVT Nyheter Örebro har under de senaste dagarna uppmärksammat frågan om ifall man känner sig trygg på stan/ute när det är mörkt. En ny rapport visar nämligen att 4 av 10 kvinnor tagit en annan väg eller annat transportmedel hem, på grund av oro.

Nu söker vi tjejer/kvinnor som vill vara med och prata om de här frågorna. Tanken är att samtalet ska ge chansen att prata mer på djupet om varför otryggheten finns och vad som behövs för att det ska bli bättre.

Samtalet kommer inte filmas, men kan leda till intervjuer framför kamera.

Är du intresserad av att vara med? Hör av dig till oss via mail, orebro@svt.se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trygg i sin egen stad ? - Örebro

Mer i ämnet