En av salongerna står redo för sällskapsliv innan tjänstefolket serverar middagen i matsalen. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Här är huset i Nora där tiden stannade

Publicerad

Genom att öppna en dörr i Nora går det att ta sig hundra år tillbaka i tiden. På Göthlinska gården finns ett helt hem bevarat in i minsta detalj. Så det var inte så svårt att förbereda årets utställning med dyrbara gamla klänningar – de hängde kvar i garderoberna på övervåningen.

I matsalen är de vackra linneservetterna prydligt rullade i glänsande servettringar.  I köket är kopparna, kaffekvarnen och sockertoppen framplockade.

På övervåningen ligger manglade lakan i ett skåp. Där hänger klänningar och randiga rejält tilltagna baddräkter från början av 1900-talet.

Allt är som det var när familjen Göthlin bodde här.

Ett av sovrummen på Göthlinska gården ligger bredvid ett av arbetsrummen. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Sista viljan: Bevara hemmet

Det är ett hem från sent 1800-tal till tidigt 1900-tal. Efter det har det gjorts ytterst få förändringar.

När den yngsta dottern Ingrid Göthlin dog 1961 var henne sista vilja var hemmet skulle bevaras för alltid – och så blev det.

– Det är en häftig miljö att vara i. Man hör ju historiens vingslag här inne, säger Maria Eriksson, som är föreståndare för det museum som nu finns i Göthlinska gården.

På övervåningen hänger många klädesplagg kvar, som här på en galge tydligt märkt med ägarens namn. Foto: Jesper Mattsson/SVT

En kvinnlig miljö

Nu är det en stiftelse som har hand om gården och den stora grönskande trädgård som ligger nedanför glasverandan. Under sommaren visas också utställningen Femina Fashion, ett antal påkostade klänningar från åren 1890 – 1930 som plockats fram ur garderoberna. Allt från hopsnörda liv till mer fladdrigt charlestonmode.

– Efter 1912 har ingen man bott här i huset. Så vi försöker lyfta fram kvinnorna i år.

Maria Eriksson, museiföreståndare Göthlinska gården Foto: Jesper Mattsson/SVT

”Glömmer lätt livet förr”

Göthlinska gården är nu byggnadsminne och har på utsidan återfått den färg som huset hade på 1880-talet. På insidan fortsätter salongerna och sovrummen att se ut som som de gjorde för hundra år sedan.

– Man glömmer glömmer lätt det vanliga livet utanför. Det känns ibland som jag själv lever på 1800-talet, säger Maria Eriksson.

Den här Charleston-klänningen har burits av Ingrid Göthlin. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Fakta: De bodde i huset

Agathon Göthlin (1842 – 1912) och Augusta Göthlin (1850 – 1930) fick tre barn, Gustaf, Anna och Ingrid.

De växte upp under goda förhållanden. Pappan var både kronofogde och bankman och gården hade två pigor som skötte hushållet.

Gustaf (1874 – 1949) flyttade hemifrån och bosatte sig i Uppsala, där han bildade familj och arbetade som professor i fysiologi vid universitetet.

Efter Agathons död bodde Augusta, Anna och Ingrid kvar i hemmet tillsammans med Anna och Ingrids kusin Elvira Perselli.

Med bara fem års mellanrum dog Augusta och Anna (1875 – 1935).

Ingrid och Elvira fortsatte att ta hand om det stora huset och bevara det interiört. Ingrid arbetade också som  lärare i teckning och handarbete.

När Elvira dog 1950 blev Ingrid (1887 – 1961) ensam kvar. Hon gjord några få förändringar i huset under de sista åren av sitt liv. Bland annat installerades en toalett och en ny diskbänk, men i övrigt fick det mesta stå kvar. Hela hemmet donerades i hennes testamente och drivs i dag av en stiftelse.

Källor: Länsstyrelsen i Örebro län och Hembygdsföreningen Noraskog

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.