Läkaren Kenneth Sandström kommer att överklaga återkallandet av hans legitimation. Foto: TT/Axel Brantemo

Hyllas av patienterna – nu dras hans legitimation in

Uppdaterad
Publicerad

I flera år behandlade han patienter för ofta fästingburna infektioner med långa antibiotikakurer. Nu har han blivit av med sin läkarlegitimation.

– Jag kommer att överklaga beslutet på goda grunder, säger Kenneth Sandström. 

Kenneth Sandström är läkare och har enligt honom själv erbjudit hjälp till de som annars inte fått någon hjälp. Det handlar om 13 patienter i hela landet, bland annat Örebro och Stockholm, som enligt Sandström drabbats av olika infektionssjukdomar till följd av fästingbett: borrelia, twar och bartonella.

Men Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, har med stöd av Inspektionen för vård och omsorg, IVO beslutat att återkalla Kenneth Sandströms läkarlegitimation. Här menar man att patienterna felbehandlats.

– Som läkare är det min uppgift att hjälpa folk som varit väldigt sjuka, som sökt hjälp på många platser under många år och som känner att det här har inte fungerat. Om jag nu hittat en metod som hjälpt de här patienterna så tycker jag minsann att det är bra, säger Kenneth Sandström.

Skrev ut stora mängder antibiotika

Metoden går bland annat ut på att patienterna behandlats med årslånga antibiotikakurer. Under 2013 stod Kenneth Sandström för två tredjedelar av all förskrivning av tuberkulosmedicinen och antibiotikan Rifampicin.

Läs mer: Örebroläkare förlorar sin legitimation

Hans Fredlund, smittskyddsläkare vid USÖ, säger att det inte finns något belägg för att långa antibiotikakurer hjälper mot den här typen av sjukdomar.

– Det finns inga hållpunkter för att sådana här långa behandlingar egentligen ger någon förbättring, säger han.

Patienter upplevde förbättring

Men en patient som för några år sedan diagnostiserades och behandlades för långdragen borreliainfektion av Kenneth Sandström säger sig ha blivit hjälpt av behandlingen.

– Jag kunde knappt gå upp ur sängen då. Men sedan skickade han mina labbtester till Tyskland och det visade sig att jag hade borrelia. Efter en längre antibiotikakur är jag nu helt frisk. Jag tycker att han blir orättvist behandlad, säger patienten.

Flera andra av Kenneth Sandströms patienter har nu startat en insamling för att stötta hans överklagande.

Bättre ibland och sämre ibland

Men enligt Hans Fredlund kan det ligga annat än antibiotikan bakom att patienterna upplevt en förbättring.

– När det gäller sådana här sjukdomar som har med smärtor och trötthet att göra finns det väldigt många sjukdomsvarianter. En del av dem går dessutom upp och ned, man blir bättre ibland och sämre ibland. Håller man på tillräckligt länge med en behandling kan man komma in i en spontan förbättringsperiod. Det kan vara en förklaring, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.