I flera kommuner är förhandlingarna kring hyreshöjningarna klara. Foto: SVT

Hyresförhandlingarna i länet i full gång

Publicerad

Än så länge är hyreshöjningen för tre kommunala bostadsbolag klar, och med övriga pågår diskussioner.

– De löper på. Vi har inga indikationer på annat än att det kommer hinna landa i tid, säger Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen i region Mitt.

Förhandlingarna med Degerforsbyggen, Karlskogahem och Hallbo är klara och där landade hyreshöjningen på 1,6, 1,35 och 1 procent. Nivåer som är helt enligt förväntningarna menar Marcus Kjellin, som är förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen i region Mitt.

– Det är uppgörelser som bra bekräftar den bild vi har. Det är ett samhällsekonomiskt läge med ganska återhållsamma höjningar, men som samtidigt är nödvändiga för att klara av en hög underhållsnivå, säger han. Det är en kompromiss där det vägs ihop och resultaten är ganska väl representativa.

Nöjd med klimatet

Han är nöjd med samtalsklimatet och tror att samtliga samtal kommer att bli klara i tid till årsskiftet eller början av nästa år.

Förra årets förhandlingar i Lindesberg drog ut på tiden och blev klara först efter att ärendet skickats till Hyresmarknadskommittén. Men att det skulle bli en liknande situation i år tror Marcus Kjellin inte.

– Jag upplever att det är mycket mer konstruktivt och bättre i år. Det blir ofta så året efter att förhandlingar strandat, men att de strandar är sällan en bra lösning. Mycket av fokus är ju på hyreshöjningen, men det är även många andra frågor som ligger på bordet i förhandlingen och sådana måste lösas lokalt. När det blir en tvist skickar man bara om hyran, de andra frågorna bordläggs.

– Har man hamnat i en tvist så har ju parterna grävt ner sig lite för djupt i skyttegravarna och då är inte lösningen att gräva djupare utan snarare sträcka fram en hand och hitta lösningar, säger Marcus Kjellin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.