I dag, onsdag, inleds rättegången mot de fem personers om misstänks vara inblandade i dubbelmordet i Vivalla i juli 2018. Foto: SVT

Spänd stämning och stängda dörrar i rättegången efter gängmord

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleddes rättegången mot de fem personer som är åtalade misstänkta för inblandning i det dubbelmord som skedde i Vivalla i juli 2018. Rättegången väntas pågå fram till mitten av april.

Under onsdagen var det många poliser vid Örebro tingsrätt med anledning av rättegången, både i närområdet och inne på tingsrätten. Inne i och utanför rättsalen var det relativt lugnt och sansat, trots att anhöriga till åtalade från de båda rivaliserande grupperingarna var på plats och bidrog till en viss spänd stämning.

Det var den 3 juli 2018 som en person sköts till döds av två andra i Vivalla i Örebro. Under skottlossningen ska en av de två attentatsmännen ha träffats i bröstet av den attackerade mannen. Attentatsmannen ska inte ha dött av skottet, men misshandlades kort efter skottlossningen så pass grovt att han avled.

Dubbelmordet i Vivalla 2018

Lång rättegång

Morden visade sig under polisens utredningen vara en del i en pågående gängrivalitet. Nu står alltså fem personer åtalade för inblandning i morden, och rättegången förväntas pågå under 18 dagar från i dag och fram till mitten av april.

– Jag påstår att det har sin grund i en konflikt som har pågått i många år men jag kan inte påstå att alla varit med i konflikten hela tiden, sa åklagare Krister Petersson till SVT Nyheter Örebro i början av februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Vivalla 2018

Mer i ämnet