Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sandra och Tommyvisar runt i sin trädgård i Vekhyttan som ska bli självplock av snittblommor. Foto: SVT

Följ med till familjen som odlar 90 sorters blommor

Uppdaterad
Publicerad

Sandra Oskarsson och Tommy Stenberg i Vekhyttan saknar inte sysselsättning. Vid sidan av sina vanliga arbeten har de under våren jobbat för att flera ska få njuta av deras älskade plats på jorden. I sommar erbjuder de självplock av blommor.  

Snickaren Tommy är sjunde generationen som bor på gården. Han tog över efter sin pappa efter att huset som tidigare stod på platsen brunnit ned i mitten av 00-talet.

En stuga på 50 kvadratmeter byggdes, som snart visade sig vara för liten, eftersom han för 14 år sedan stötte ihop med Sandra på ett kalas. Kombinationen visade sig vara oslagbar på många sätt. Fyra barn senare, ytterligare 150 kvadratmeter boyta och ett växthus på 100 kvadratmeter är de nu i färd med sommarens stora projekt.

– Jag är konstnärlig av mig och har en massa idéer. Tommy är väldigt händig och gillar att skapa, säger Sandra.

Växande bransch

De är långt ifrån ensamma om att starta ett eget litet företag. Mellan 2019 och 2020 ökade nyföretagandet inom gröna näringar i Sverige med 22 procent, enligt Tillväxtverket och LRF spår att trädgårdsnäringen är en framtidsbransch.

90 sorters snittblommor

Hos Sandra och Tommy har träd tagits ned under våren och en majoritet av tomtens gräsmatta har förvandlats till odlingsbäddar. De har några veckor på sig, innan de öppnar för att fler ska få ta del av 90 olika sorters snittblommor.

– Vi har odlat mycket genom åren, men aldrig i de här proportionerna, säger Sandra.

Hör Sandra och Tommy berätta mer om sina drömmar och projektet i videoklippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer