Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen hittade kvinnan i Svartån den 7 oktober, och ett område spärrades av. Foto: Beatrice Emmerik/SVT

Misstänks ha mördat 97-årig kvinna – ska genomgå rättspsykiatrisk undersökning

Uppdaterad
Publicerad

Den man som stått åtalad misstänkt för mord på en 97-årig kvinna i Örebro i oktober i fjol ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Det meddelar Örebro tingsrätt idag.

– Beslutet ligger i linje med det jag har sagt, säger åklagare Therese Johansson.

Starta klippet för att höra åklagare Therese Johanssons reaktioner efter tingsrättens beslut.

Örebro tingsrätt skriver i sitt beslut att det finns övertygande bevisning om att den åtalade mannen begått gärningarna och att påföljden inte kan stanna vid böter. Därför vill rätten att mannen undersöks för att ta reda på om han vid tillfället för brotten påverkats av en allvarlig psykisk störning.

Mordet på 97-årig kvinna i Örebro

Försvann – hittades död efter en vecka

Kvinnan försvann från sitt hem natten mellan den 30 september och 1 oktober förra året. Polisen sökte efter henne på Öster, i området kring Svartån och Wadköping, men trappade efter ett tag ner eftersökningarna. Först den 7 oktober hittades hon i vattnet i höjd med naturreservatet Oset. Redan då var mannen som nu frihetsberövad misstänkt för människorov.

Yrkar på livstid

Åklagaren yrkade under rättegången på livstids fängelse.

– Det är ett brott som begåtts mot en person som är funktionsnedsatt, äldre och försvarslös. Det har begåtts av en person hon haft förtroende för och litat på. Det finns också planering och förslagenhet från hans sida, sa Therese Johansson, åklagare, under rättegångens sista dag.

Undersökningen ska redovisas inom fyra veckor och under tiden ska den misstänkte stanna kvar i häktet. Mannen har hela tiden nekat till brott.

Se bilder från dykningarna i oktober i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på 97-årig kvinna i Örebro

Mer i ämnet