Foto: Åsa Svennebäck / SVT

Ideell förening anklagar hög politiker i Degerfors för maktmissbruk

Publicerad

Vem som ska styra ideella Degerfors Centrumförening (DCF) och om den ska få vara kvar har plötsligt blivit en angelägen fråga för en av kommunens höga politiker. Nu kräver föreningen att kommunledningen ser till att inblandningen upphör.

Sedan årsskiftet har DCF upplevt hur en hög politiker lägger sig i föreningens arbete på ett negativt sätt.

Centrumföreningen har ett 30-tal medlemmar och verkar för företagare i kommunen. Den aktuella politikern är inte medlem i föreningen vilket enligt DCF inte hindrar denne från att försöka påverka sammansättningen i styrelsen eller att föreslå att den ska läggas ner.

Kräver hjälp av kommunledningen

Nu har föreningen tröttnat och skrivit ett brev till Degerfors kommunledning med ordförande Muris Beslagic (S) i spetsen där de kräver hjälp:

Politikern ”har vid olika tillfällen försökt att påverka föreningens fortlevnad, vem som ska väljas till ordförande och vilka som bör ingå i valberedningen. Som styrelseledamöter i DCU reagerar vi starkt på denna inblandning i våra inre angelägenheter.

Politikerns agerande ryms knappast inom uppdraget och kan därav benämnas som maktmissbruk.

Vi kräver att Kommunledningen agerar för att denna inblandning i vår förening snarast upphör.”

”Tittar på det nästa vecka”

I kommunledningen har man inte tillräckligt på fötterna ännu för att kunna kommentera ärendet.

– Brevet kom igår och i dagsläget har vi inte hunnit att sätta oss in i frågan, säger kommunstyrelsens ordförande Muris Beslagic (S) till SVT Örebro. Vi kommer att titta på det nästa vecka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer