Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
RF Sisus ordförande Marie-Louise Forsberg-Fransson rosar Elvis Eriksson Sveiven som tillsammans med övriga lagkamrater kammade hem SM-guld i Ultimate Frisbee Mixed. Foto: Beatrice Emmerik/SVT

Mitt i regnet – idrottare tilldelades diplom på Örebro slott

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen samlades länsidrottare på slottet för att hedras för deras idrottsinsatser under det gångna året.

Den årliga traditionen är att mästerskapsvinnare från länet tilldelas diplom och medalj av landshövding Maria Larsson och RF Sisu. RF Sisus ordförande Marie-Louise Forsberg-Fransson och länsidrottschef Charlotta Stenhem var på plats under dagens ceremoni.

– Det är ett sätt att hedra alla typer av sporter, både kända och okända idrottare för att visa att alla är lika stora idrottsstjärnor. Det är många idrotter som hamnar i skymundan och därför är det viktigt att hedra idrottare från alla olika idrotter, säger Sten Renglin, presschef på länsstyrelsen Örebro.

Extra viktigt år

På grund av den rådande pandemin har det inte varit lika många idrottsmästerskap och därför är det färre idrottare som samlas i år.

Därför menar presschefen Sten Renglin att det är ännu viktigare att hedra idrottare i år.

– De som får diplom idag är förebilder för många yngre idrottare och visar då att det är möjligt att kämpa och idrotta trots pandemin.

Totalt var 39 idrottare inbjudna till slottet för att uppmärksammas för sina prestationer under fjolåret.

För att bli inbjuden till de årliga sammankomsten Stjärnor till Slottet krävs att man under idrottsåret innan tagit SM-guld i en sport som ingår i Riksidrottsförbundet. Eller medalj (etta, tvåa eller trea) i nordiskt mästerskap, medalj i europamästerskap, världsmästerskap, olympiska spel. En annan förutsättning är att det ska vara på elitnivån, alltså inte junior, ungdom eller veteranklasser. Du kan vara en stjärna om du presterat motsvarande även inom Para-idrott (idrottsutövare med funktionsnedsättningar).  

RF Sisu (f.d. Örebro läns idrottsförbund) sammanställer listan över stjärnor. Detta genom att alla specialförbund rapporterar in vilka medaljer som erövrats under året.

Källa: Länsstyrelsen Örebro

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer