Tidiga igångsättningar kan bli aktuellt efter ny studie

Publicerad

En normal graviditet beräknas vara 40 veckor men efter det kan man behöva hjälp med att få igång förlossningen. Frågan är hur länge man ska vänta. Universitetssjukhuset i Örebro är ett av sjukhusen som deltagit i en nationell studie för att undersöka detta.

2017 påbörjades en nationell studie av Sahlgrenska Universitetssjukhuset där 15 förlossningskliniker runt hela landet deltog. Universitetssjukhuset i Örebro var en av dessa.

Syftet var att undersöka vad som var bäst för barnet och mamman om man gick över tiden, en igångsättning i vecka 41 eller 42. Hittills gör man, i Sverige, en igångsättning efter 42 färdiggångna gravidiotetsveckor.

Slutresultatet väntas komma under hösten efter en extern granskning och i Örebro inväntar man resultatet innan man gör några ändringar.

I Dalarna valde man däremot att börja med tidiga igångsättningar efter att ha läst den preliminära rapporten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer