Foto: Jesper Mattsson/SVT

Illegal soptipp ligger kvar i naturen – ingen vill betala för att ta bort den

Uppdaterad
Publicerad

Det kan ta mycket lång tid innan olagliga dumpningar av avfall rensas bort från naturen.

I Högfors utanför Kopparberg har man bråkat i åratal om vem som ska stå för notan när flera ton skräp ska bort.

Den är runt 25 meter lång och 8 meter bred, den stora högen med sopor som ligger på en gammal fotbollsplan i Högfors vid länsgränsen mellan Örebro och Dalarna. Här ligger bildelar, oljedunkar, matavfall, elektronik, barnböcker, kläder, delar av ett brunnet hus och mycket mer huller om buller i en jättelik illegal dumpning.

– Det är den största jag har sett, säger miljöinspektören Jens Råberg, Samhällsbyggnadsförvaltningen Bergslagen.

Redan för tre år sedan var han på plats och dokumenterade högen.

Men fortfarande ligger allt kvar. För det har inte gått att fastställa vem som bär ansvaret.

Vill inte använda skattepengar

I den här delen av landet är det kommunsamarbetet Samhällsbyggnadsnämnden Bergslagen som beslutar om vad som ska hända med stora nedskräpningar. Nämnden menar att det är kommunen som ska städa, eftersom det inte går att få fram vem som dumpat soporna.

Men Ljusnarsbergs kommun vill inte låta skattebetalarnas pengar gå till att frakta bort andras sopor från mark som kommunen inte ens äger. Så högen har blivit en principfråga, som kommunchefen menar kan få stor betydelse även för andra svenska kommuner.

– Det kan bli väldigt vanligt att kommuner får sådana här uppdrag och är tvingade att utföra dem om man inte kan hitta någon ansvarig, säger kommunchefen Bo Wallströmer, Ljusnarsbergs kommun.

Barnstövlar och hushållsavfall ligger blandat med elektronik och bildelar i sophögen. Foto: Jesper Mattsson/SVT

För jakten på de som har slängt soporna är avslutad. Miljöinspektörerna hittade kuvert med namn på i högen, men polisen kunde inte spåra upp de misstänkta och förundersökningen är nu nedlagd. Det är dessutom mycket tveksamt om kuverten hade kunnat leda till åtal.

– Det man egentligen kan säga är att de personerna troligen har slängt de kuverten. Men det skulle inte gå att bevisa att de har slängt resten, säger miljöinspektören Jens Råberg.

Ett par träningsbyxor tar sitt sista löpsteg. Många av de klädesplagg som har slängts i naturen runt högen håller efter tre år på att bli en del av marken. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Högen kan läcka

Så fortfarande efter tre år finns forfarande inte ett klart svar på frågan om vem som ska bort högen. Just nu är det Länsstyrelsen i Örebro som ska avgöra ärendet, men det är inte säkert att bägge parter accepterar det utslaget. Och under tiden får soporna ligga kvar.

– Det kan läcka saker härifrån. Att skräpet finns här gör också att det finns risk att det kommer mer, för att folk ser det som en normalitet, säger Jens Råberg.

En bit bort från högen har vitvaror och oljedunkar dumpats. De fanns inte här när de första bilderna av nedskräpningen togs för tre år sedan. Foto: Jesper Mattsson/SVT
Under ett slängt cigarettpaket med varningstext ligger en barnbok som handlar om att mista en anhörig. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.