En ilsken katt gör livet surt för hemtjänsten i Örebro. Arkivbild. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Ilsken katt plågar hemtjänsten i Örebro – vite hotar

Uppdaterad
Publicerad

En ilsken katt ställer till det för personalen vid hemsjukvården och hemtjänsten i Örebro. Katten bor hos en vårdtagare men när denne ska ha hjälp på toaletten hoppar katten upp på personalens axlar och ryggar, biter och fäller ut klorna för att inte falla av, skriver tidningen Arbetarskydd.

De anställda har försökt locka ut katten från badrummet men vårdtagaren kallar tillbaka det klösande djuret och det har inte hjälpt att personalen försökt tala personen tillrätta, skriver tidningen.

Nu har Arbetsmiljöverket bedömt arbetsförhållandena vid hembesöken och förbjuder katten att vara i badrummet då personalen är där.

Katten ”river och biter arbetstagarna då de försöker hindra katten från att hoppa upp på dem”, konstaterar Arbetsmiljöverket som i sitt förbud kräver att katten ska vara ”avgränsad så att den inte kommer i kontakt med arbetstagarna”.

Myndigheten hotar Örebro kommun med ett vite på 200 000 kronor om inte beslutet följs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.