Mannen, som anses vara ledaren för nätverket, döms till fängelse i nästan tre år. Foto: Polisens förundersökning

Medlemmar i Kumlanätverket döms för narkotikabrott

Uppdaterad
Publicerad

Nätverket sålde stora mängder narkotika i Kumla och Hallsberg. Ledaren, en 52-årig man, döms till fängelse i två år och tio månader.

Förutom ledaren döms ytterligare fem personer i det som tingrätten anser vara nätverket. Alla får fängelsestraff i mellan nio månader och ett år för att ha hanterat och sålt narkotika, förutom en 21-årig man som döms till fängelse i ett år och sju månader.

21-åring får ett längre straff då han anses vara den som förvarat huvudandelen av den narkotika som nätverket hanterat. Totalt handlar det om närmare tre kilo cannabis och drygt 1000 narkotikaklassade tabletter.

Ytterligare åtta döms

Enligt domen döms också ytterligare åtta personer för narkotikabrott i olika grad. De har på olika sätt hjälpt nätverket, men tingsrätten anser inte att de gjort så på ett sådant sätt att de kan anses ingå i nätverket.

Sex av dessa döms för att ha hanterat narkotika med anknytning till nätverket, och en person för att ha försett nätverket med nästan två kilo cannabis.

Den åttonde personen är en av de sju som först åtalades som en del i nätverket. Tingsrätten anser det dock inte bevisat att personen samarbetat med de övriga på ett sådan sätt att hen kan anses vara en del av nätverket.

Tidigare dömd

Det var under hösten 2017 som polisen gjorde en riktad spaningsinsats mot narkotikahandeln i länet. En del i det arbetet var att komma åt det nätverk som nu alltså dömts.

Den 52-årige ledaren dömdes 2014 för att ha sålt stora mängder alkohol till ungdomar. Han fick även då ett fängelsestraff, men trappade alltså upp verksamheten efter avtjänat straff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.