De två männen kunde gripas efter en vild biljakt som slutade med att två polisbilar och flyktbilen blev demolerade. Foto: Ur polisens förundersökning

Inbrott slutade med vansinnesfärd – nu åtalas två

Uppdaterad
Publicerad

En lång åtalslista lämnades på måndagen in mot två män i 25-årsåldern. De båda misstänks ligga bakom ett uppmärksammat inbrott på ett verktygsföretag. Bland annat.

Tidigt på morgonen den 1 februari 2016 stals en truck på ett industriområde i Örebro. Den användes i sin tur som murbräcka vid ett rån mot Karl Hedin AB i Örebro.

Efter att de två misstänkta rånarna lastat in verktyg till ett värde av drygt 116.000 i ett stulet släp tvingades de avbryta kuppen efter att en väktare kommit till platsen. I en stulen bil flydde de från platsen och rammade sånär väktaren som fick kasta sig undan.

Demolerade polisbilar

Men polisen var rånarna hack i häl och tog upp jakten som gick genom villaområden vid Glomman i Adolfsberg. Ett område där hastighetsbegränsningen varit mellan 30 och 50 kilometer i timmen men där rånarna, och polisen, körde i närmare 130 kilometer i timmen.

Rånarna försökte i det sista att komma undan och backade in i en polisbil innan de frontalkolliderar med en annan.

Efter att polisen till slut lyckats hejda rånarna tvingades de slå sönder en ruta på flyktbilen för att få ut de båda misstänkta.

Ingen person, vare sig misstänkt tjuv eller polis, ska ha blivit allvarligt skadad.

Flera åtalspunkter

Männen som är i 25-årsåldern åtalas nu för en mängd brott: grov stöld av verktygen, stöld av truck och släpkärra, grov vårdslöshet i trafik, rattfylleri och narkotikabrott.

Den ene mannen erkänner att han varit med och stulit en truck , den andre erkänner narkotikabrott. I övrigt nekar båda till alla anklagelser.

Förutom teknisk bevisning i form av spår från brottsplatsen har polisen också telefonkonversation från de båda männens mobiler som visar att brottet varit planerat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.