Representanter från den åtta grundarföretagen. Foto: VBIF

Här är industriföretagen som vill engagera sig i Karlskogas framtid

Publicerad

De har redan synts i debatten men på onsdagen meddelade några av de största industriföretagen i Karlskoga att de gått ihop och bildat Västra Bergslagens Industriförening.

Åtta av de största industriföretagen i Karlskoga är nu sammanlänkade i Västra Bergslagens Industriförening. Syftet är bland annat att arbeta tillsammans kring frågor som rör rekrytering och utbildning.

– De åtta grundarföretagen har totalt cirka 2300 anställda i Karlskoga, säger ordförande Niclas Undén i ett pressmeddelande . Dessutom är mängder av underleverantörer och andra mindre företag i regionen beroende av de större industriföretagen.

Protesterade mot BB-stängning

Men föreningen är inte bara fokuserad på de egna verksamheterna. I januari skrev de tillsammans under en debattartikel där de protesterade mot den planerade sommarstängningen av Karlskoga BB.

– Det här påverkar våra möjligheter till rekrytering, förklarade Fredrik Wallenstad, VD för Moelven Karlskoga då. När vi söker ny personal är det viktigt att det finns arbete i Karlskoga även för medföljande partner. Om Karlskoga Lasarett stängs eller reduceras så minskar möjligheten för det.

Engagerar sig i utbildning

I framtiden vill föreningen engagera sig i fler samhällsfrågor.

– Vi vill från industriföreningens sida göra allt vi kan för att öka intresset för utbildning, och därigenom höja studieresultaten, säger Niclas Undén. Vi vill visa att det finns massor av intressanta arbeten i industriföretagen, och att vägen dit går genom utbildning.

Ambitionen är att successivt ta in fler medlemmar även utanför Karlskoga i föreningen.

De ingår Västra Bergslagens Industriförening

Visa
  • BAE Systems
  • Bharat Forge Kilsta
  • Moelven Valåsen
  • Eurenco Bofors
  • Nobel Biocare
  • Booforsen
  • Saab Dynamics
  • Partnertech Karlskoga

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer