Förstaårselever på Industritekniska programmet i Lindesberg i farten med att göra en soptunna för cigarettfimpar. Foto: Monika Bruhn/SVT

Stort behov av arbetskraft – industritekniska programmet återuppstår i Lindesberg

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i höstas finns Industritekniska programmet som gymnasieutbildning i Lindesberg igen. Efter att linjen lades ner 2013 på grund av lågt intresse har man fått påstötningar från industriföretag i området och tlllsammans med företagen har man byggt upp linjen igen. Och nu har man även blivit certifierad som ett Teknikcollege.

Den 17 april blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierad som ett ”Teknikcollege”. Det är en kvalitetsstämpel framtagen av Industrirådet, Sveriges ledande fackliga och arbetsgivarorganisationer inom industrin, berättar en stolt rektor.

Unik uppbyggnad av utbildningen

– Det är unikt med den här utbildningens uppbyggnad. Vi har haft ett väldigt nära samarbete med kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg för att starta upp den här utbildningen igen, berättar Andreas Blom, rektor Industritekniska programmet.

Industrin har stora behov av utbildad personal. Industrni har inte bara varit med att utforma utbildningen, utan också säkerställt att eleverna kommer att få komma ut på praktik.

Utmaning att fylla platserna

Det är alltid en utmaning att fylla alla platser när man startar en ny utbildning, menar Andreas Blom men i denna första kull är det 12 elever och målet är 20 till nästa läsår.

Två av eleverna är Simon Bruzelius och Vincent Viberg.

– Jag valde den här inriktningen för det verkar vara en intressant grej, säger Simon Bruzelius. Det är väldigt roligt och man får lära sig mycket.

Simon Bruzelius går på Lindeskolans Industritekniska program. Det är svetsning på dagens program här i verkstaden som ligger i Masugnen. Något som Simon ser som en framtid. Foto: Monika Bruhn/SVT

Satsar på olika yrken

Simon tänker bli svetsare och är helt övertygad om att det finns gott om jobb.

Vincent däremot tänker sig att jobba som CNC-operatör och sen kanske vidareutbilda sig till produktutvecklingstekniker.

– Jag valde den här linjen för att det är bra jobbmöjligheter när man gått ut här och så är det roligt att hålla på med maskiner, svets och sådant där, berättar han.

Roligt att jobba inom industrin

Hur tänker du om att jobba inom industrin?

– Jag tycker det är väldigt roligt. Jag har praktiserat lite grann hos stora företag och det är roligt och det är skön stämning bland folk som jobbar där, säger Vincent.

Vincent Viberg tänker satsa på att jobba inom industrin. Foto: Monika Bruhn/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.