Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Martin Widlund, verksamhetschef på infektionskliniken, menar att belastningen på vården är en oroande situation. Foto: SVT

Infektionschefen om stigande antal sjukhusvårdade: ”Vi kommer prövas igen under hösten”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet personer som vårdas på sjukhus i länet för covid-19 har nu stigit till nio. Så många har det inte varit sedan i juli månad.  

– Vår vårdpersonal har arbetat mycket hårt och gör ett fantastiskt jobb, vi kommer prövas igen under hösten här nu, säger Martin Widlund, verksamhetschef på infektionskliniken.  

Under våren och sommaren var antalet patienter som vårdades på sjukhus i länet uppe på över 70. Mot slutet av sommaren sjönk antalet, och det har varit fortsatt lågt under hösten. 

Men nu har siffran stigit till nio, samtidigt som antal nya fall per dag stigit till runt 80 de senaste dagarna.

Finns beredskap inom vården

 Inom vården finns det en plan som kan sättas igång med kort varsel, för att kunna ta emot ett större inflöde av patienter.  

– En del av den covidvården som fanns i våras och under sommaren har övergått till sitt normala uppdrag, men vi har fortfarande förmåga på plats att ta hand om de patienter som kommer in nu, säger Martin Widlund. 

Ökar tryck på slutenvården

Oroar det dig att antalet som behöver sjukhusvård ökar? 

– Regionen har en god förmåga att ta hand om situationen, men det är klart att smittspridningen i samhället och ett ökat tryck på slutenvården är i någon mån oroande, det måste man säga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet