Pia-Maria Johansson vill ha öppna möten för demokratins skull Foto: Privat

Kommunstyrelsen i Nora stänger sina möten – då startar parti egna informationsträffar

Publicerad

Politiska majoriteten i Nora har bestämt att kommunstyrelsens möten ska hållas bakom stängda dörrar – utan medborgare och media. Men partiet Landsbygdens oberoende är kritiska och har nu bestämt att hålla informationsmöten, så att allmänheten kan få reda på vad som sägs.

– Majoriteten har beslutat att allmänhet och media inte är välkomna på kommunstyrelsens sammanträden och vårt svar är att intresserade Norabor kan komma till Stadshotellet för att bli informerade dagen efter, säger Pia-Maria Johansson (LPO).

Det var i september som den styrande majoriteten i Nora kommun beslutade att kommunstyrelsens möten inte skulle vara offentliga.

Kommunstyrelsen har ett sammanträde under onsdagen och bland annat ska frågor som rör Lärkskolan och Järntorgsskolan ska behandlas på mötet.

– För väljarna är det viktigt att kunna agera på frågor som berör dem innan det fattas några beslut i kommunfullmäktige som ju hålls efter att frågorna diskuterats i kommunstyrelsen. Allmänhet som vill vara med och påverka har rätt att veta vad deras politiker sagt i olika frågor innan de politiska besluten tas, säger Pia-Maria Johansson, LPO.

”Stängda möten är bättre”

Kommunstyrelsens ordförande moderaten Tom Rymoen menar att stängda möten är mer effektiva.

– Det blir mer fruktbart om allmänheten inte är med eller om media inte gör nyheter om vad som diskuteras i kommunsstyrelsen. Politiker från olika partier vågar vara öppnare då, säger han.

– Men om LPO vill hålla sina öppna möten så är det okej med mig. Det blir inget slags skuggkommunstyrelse enligt mig, fortsätter han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer