I klippet hörs du mer om projektet och hur det ska hjälpa föräldrar. Foto: TT/Julia Olsson SVT

Föräldraskap i Sverige ska stötta nyanlända föräldrar i länet

Publicerad

Till hösten ska alla kommuner i Örebro län erbjuda utlandsfödda föräldrar informationsmöten om vad det kan innebära att vara förälder i Sverige. Det ska handla om möjligheter, men även om de rättigheter man har som förälder.

Efter flera års planering är det snart dags för start av projektet Föräldrarskap i Sverige, där Nora kommun är projektägare och samverkar med flera aktörer runt om i länet.

En av de större aktörerna är studieförbundet Bilda, som varit med och utvecklat projektet.

– Det finns ett stort intresse av föräldrastöd, säger Ida Eriksson, verksamhetsutvecklare på studieförbundet Bilda.

Ida Eriksson, verksamhetsutvecklare Bilda, tycker att det ska bli spännande att starta igång projektet och hoppas att det ska hjälpa föräldrar att känna sig mer tryggare som förälder i Sverige. Foto: Julia Olsson/SVT

Samlar föräldragrupper

Träffarna kommer att ske i föräldrargrupper, där man ska diskutera teman som till exempel skola, hälsa och jämnställdhet. För att nå ut till så många föräldrar som möjligt ska även träffar på andra språk anordnas, bland annat på arabiska och somaliska.

– Föräldrarna kommer även kunna diskutera sina egna erfarenheter, stötta varandra och komma med egna frågor, säger Roaa Johansson, cirkelledare på studieförbundet Bilda i Hällefors.

I klippet berättar verksamhetsutvecklaren Ida Eriksson om hur det kan vara att leva som förälder i ett nytt land.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.