Hör Kristina Öhrn, verksamhetschef för förskolan, om varför Lindesberg valt att erbjuda gratis blöjor. Foto: TT/SVT

Inga gratis blöjor till förskolebarnen i Örebro län – förutom i Lindesberg

Uppdaterad
Publicerad

Det ser inte ut att bli några gratis blöjor på förskolorna runtom i Örebro län. Ingen kommun planerar att ändra ståndpunkt i blöjfrågan. Men, en kommun kommer fortsätta erbjuda gratis blöjor.

– Det är det lättaste sättet för oss, då behöver vi inte påminna föräldrar hela tiden. Vi har alltid stått för blöjorna och kommer fortsätta med det som det ser ut i dagsläget, säger Kristina Öhrn, verksamhetschef för förskolan i Lindesberg.

Svaren i den enkät som SVT Nyheter Örebro skickat ut till länets samtliga kommuner visar att ingen i nuläget planerar att införa gratis blöjor i förskolan.

”Inte utifrån rådande rättsläge där SKR (Sveriges kommuner och regioner, reds. anm.) tolkat domen och inte bedömer att det finns tillräcklig juridisk vägledning för att kommunerna ska ändra sina rutiner”, skriver Markus Eklund, verksamhetsutvecklare på Örebro kommun i ett mejl.

Andra verksamheter påverkas

Karin Björkman, tillförodnad skolchef i Nora kommun, menar att fria blöjor skulle bli en kostnad som påverkar andra verksamheter negativt.

”En tillagd kostnadspost för blöjor skulle per automatik generera en alternativkostnad, det vill säga att de avsatta medlen för blöjor inte längre är tillgängliga för andra viktiga ändamål, exempelvis pedagogiska kvalitetshöjande åtgärder i förskolan.”

I klippet: Lindesbergs förskolechef berättar om varför de fria blöjorna höll på att tas bort i år och varför de inte tagit bort dem.

Det här ligger bakom blöjbeslutet

  • Under 2019 beslutade kammarrätten, efter att en tvist mellan Värmdö kommun och en privat förskola behandlats, att alla kommuner med maxtaxa ska stå för blöjorna i förskolorna.  
  • Domen överklagades till högsta förvaltningsdomstolen, som i december valde att inte pröva fallet, vilket gjorde att kammarrättens dom stod fast. Domen förväntades bli ett prejudikat, vilket skulle innebära att alla kommuner med maxtaxa skulle behöva stå för blöjkostnaderna
  • I januari gick Sveriges kommuner och regioner ut med en rekommendation till landets kommuner att kammarrättens dom inte bör anses som ett prejudikat och att kommunerna därför inte behövde ändra sina rutiner gällande blöjor i förskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.