Margareta Borg menar att situationen förbättrats efter att besparingskraven minskat. Foto: SVT/TT

Skolchef efter minskade besparingskrav: “Det är inte akut längre” 

Publicerad

I går tog programnämnd barn och utbildning beslut om de skolbesparingar som Örebro kommun ska göra under året. 10 miljoner ska sparas in på centralt skolstöd, där bland annat stödfunktionerna finns. Men inga drastiska åtgärder kommer att göras i nuläget. 

– Det är inte akut längre eftersom de tidigare 25 miljonerna blev reducerade, säger Margareta Borg, förvaltningschef för förskola och skola i Örebro kommun.

Kommunen beslutade att mildra det tidigare sparkravet 102 med 30 miljoner kronor. Av dessa gick hälften, alltså 15 miljoner, till centralt skolstöd som tidigare hade ett besparingskrav på 25 miljoner kronor.

– Man ska effektivisera 10 miljoner nu på centralt skolstöd. Vi kommer att göra en utvärdering för att se vilket stöd som skolorna har mest behov av. Därefter sker en analys och sedan ger programnämnden oss en riktning.

Förslaget klart i maj

Centralt skolstöd innefattar stödfunktioner, alltså specialpedagoger och stöd för resurserna ute på skolorna. Men även familjecentralerna, naturskolan och komtek ligger under centralt skolstöd.

Går det att säga hur de kommer att påverkas?

– Nej, det går inte än. Vi måste göra en utvärdering först och därefter tar vi beslut, säger hon.

Utvärderingen kommer att göras under februari och mars. Därefter ger programnämnden ett förslag som förvaltningen ska ta sig an. Förslaget beräknas vara klart i maj i år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer