Cecilia Witt arbetar på Karla vårdcentral där man inte längre har några väntetider för den som söker för psykisk ohälsa. Foto: TT/SVT

Vårdcentralens väntetider vid psykisk ohälsa försvann på två månader

Uppdaterad
Publicerad

Karla vårdcentral har kortat väntetiderna för personer med psykisk ohälsa på bara två månader. Från väntetid på sex månader till ett första besök inom 24 timmar, utan att öka bemanningen av personal. 

Det var två år sedan som Karla vårdcentral bestämde att försöka förbättra vården för patienter med psykisk ohälsa. Bakgrunden till beslutet är att det är allt fler som söker hjälp för psykisk ohälsa. Inom några år tror man att psykisk ohälsa kommer vara en av de vanligaste sökorsakerna i primärvården.  

– Vi började med en nytt arbetssätt som heter Integrerad beteendehälsa. Det är inte en behandlingsmodell, utan en organisationsmodell som gäller hela Karla vårdcentral. Det innebär att vi skapar ett flöde så att vi kan ta emot patienter för psykisk ohälsa när de söker för det, säger Cecilia Witt, kurator på Karla vårdcentral.

Väntetiderna försvann på två månader

Det nya arbetssättet började användas på Karla vårdcentral i höstas och efter två månader hade väntetiderna för att träffa en psykosocial resurs försvunnit. Med samma bemanning som tidigare har man lyckats korta ner väntetiderna från sex månader till ett första besök inom 24 timmar. 

– Det är inte bara vi som jobbar på psykolog- och kuratorsmottagning som kan boka en tid för en patient, utan alla på vårdcetralen. Vi som behandlare har fått lägga om hur vi jobbar. Det gäller till exempel längden på besök och hur vi ser på våra tidböcker. Våra tidböcker är idag helt öppna, och vem som helst på vårdcentralen kan boka in en tid för en patient, säger Cecilia Witt, i ett pressmeddelande. 

Besökstiden har kortats

Längden på ett besök har kortats och är idag ungefär 30 minuter, något som man har funderat över på vårdcentralen. 

– Det finns ingen evidens för att det skulle vara längden på besöket eller frekvensen på antal besök som är det avgörande. Det vi vet fungerar är däremot själva beteendeinterventionen, att man får den hjälp man behöver. Genom att träffa rätt patient i rätt tid kan vi snabbare bidra till en förändring, säger Cecilia Witt.

Såhär arbetar man idag

  • Idag kan ett första besök erbjudas inom 24 timmar.
  • Alla yrkeskategorier på vårdcentralen kan boka tid för en patient hos det psykosociala teamet.De som jobbar i teamet har varje dag både planerade besök och akuta tider och kan träffa upp till sju patienter på en dag.
  • Alla professioner arbetar konsultativt och i samverkan. Det är uttalat att det alltid är OK att knacka på en kollegas dörr och stämma av.
  • Genom att träffa rätt patient i rätt tid kan rätt behandling snabbt sättas in och patienten slipper långvariga besvär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.